annankatu 6 - yhteisö

Annankatu 6 eli Annis on sosiaalinen kulttuurikeskus, joka on vuodesta 1980 asti antanut mahdollisuuden Porin kaupungin nuorille toteuttaa omia taiteellisia visioitaan talon luomassa vapaassa ilmapiirissä. Vuosikymmenten läpi kulttuurikeskus on toiminut taiteen tekemisen laboratoriona ja nuorten henkisenä kotina. Teatteri, musiikki, kuvataiteet, seinämaalaus, valokuvaus, elokuva, performanssit ja yhteisöllisyys ovat muodostaneet taiteellisesti vapaan ilmapiirin, jonka tehtävänä ei kuitenkaan ole ollut kouluttaa pelkästään taiteilijoita vaan auttaa lapsia ja nuoria löytämään kulttuurista omaa elämäänsä rikastuttavia sisältöjä, taiteen tekemisen kautta. Tämän kehityksen tueksi Annankadulla on tarjottu koulutusta lasten ja nuorten parissa toimiville ohjaajille.

kuva
Talon orgaanisuus on luonut kokeelliseen ja poikkitaiteelliseen ilmaisuun kannustavan ympäristön, joka ei aseta luovuudelle rajoja. Kaikki ovat olleet tervetulleita ilman rahaa tai kaavakkeita rakentamaan uutta sisältöä talon tarjoamissa puitteissa. Taiteellista johtajaa ei kulttuurikeskuksessa ole koskaan ollut, eikä linjausten asettamista luovuudelle koeta tarkoituksenmukaiseksi. Painopisteet eri taiteenlajien välillä ovat vaihdelleet vuosien mittaan riippuen sen hetkisten tekijöiden aktiivisuudesta.

Vuosien kuluessa lapset ovat kasvaneet nuoriksi ja nuoret aikuisiksi, antaen tilaa uusille sukupolville, jotka ovat omilla ideoillaan pitäneet Anniksen sisällön aina tuoreena. Vastaavasti talosta kasvaneille ikäpolville se on antanut luovan ajattelun lähtökohdat käytettäväksi oman elämänsä rakentamiseen. Osasta on kasvanut taiteen ammattilaisia kotimaisille ja ulkomaisille areenoille tai he ovat perustaneet omia teatteriryhmiään, osa on löytänyt ammattinsa taiteiden ympäriltä teknikkoina tai tuottajina, ja moni muu on saanut kulttuuriharrastuksista omaa elämäänsä rakentavan voiman.

Annankatu 6 toimii vuosittain kymmenien konserttien järjestyspaikkana. Esiintymisten lisäksi se tarjoaa tilat harjoitteluun ja äänittämiseen. Musiikillinen ilmapiiri on monesti kokeileva ja se on tuottanut kansainvälisesti arvostettuja yhtyeitä. Annankadulla on myös konsertoinut kansainvälisiä artisteja, jotka ovat nimekkäitä omassa tinkimättömän musiikinteon piirissä.

Talon studio palvelee myös monia talossa harjoittelevia teatteriryhmiä, joilla on kymmenkunta ensi-iltaa vuosittain. Anniksella toimii Porin teatterinuoret, Leikkiteatteri, Musateatteri Vinkuintiaanit, Teatteri Moderni Kanuuna, Vihreä Teatteri, Porin ylioppilasteatteri, Annankatu 6:n Draamastudio, ja se on tärkeänä osana naapurissa toimivan Rakastajat-teatterin kansainvälistä Lainsuojattomat-teatterifestivaalia.

Seinämaalaukset peittävät osaa talon sisä- ja ulkopinnoista, muuttaen tasaisesti sen visuaalista ilmettä. Seinämaalaus on tuonut taloon myös kansainvälisiä tekijöitä ja maalaamiseen on kohdistunut kasvava kiinnostus. Samoihin seiniin on myös joskus kohdistettu projektori, ja ulkona katsottu elokuvia paikalle tuoduista romuautoista drive-in -tyyliin.

Laaja kontaktipinta samassa taiteellisessa ilmapiirissä elävien yhteisöjen kanssa tuo monet heistä Annikselle harjoittelemaan, toteuttamaan tai esittämään omia projektejaan. Talossa tapahtuvan toiminnan omaehtoisuus ja pakottamattomuus luovat rajoja ylittävien näkökulmien ja yhdessä tekemisen perustan. Tämä konsepti on herättänyt valtakunnallista kiinnostusta ja sen tulokset kansainvälisen tason taidetta.

Lounasaika kahviossa tuo yhteen nuoret, kulttuuriohjaajat, kulttuuriharjoittelijat, taiteilijat, näyttelijät ja eri kulttuurialojen toimijat. Tekijöiden tasa-arvo ja raja-aitojen puuttuminen mahdollistavat uusiin projekteihin ennakkoluulottoman lähestymistavan. Vapaus tuo luovuutta ja tekemisen rauhaa. Se mahdollistaa mietiskelyn, keskustelut ja asioiden tutkimisen.

Kulttuurialan harjoittelijat työskentelevät yhdessä talon henkilökunnan kanssa taatakseen talon toimijoille mahdollisimman suotuisat puitteet projektiensa toteuttamiseen. Päivittäin lapset ja nuoret rakentavat teatteriesityksiään, ja musiikki soi kellarikerroksessa. Iltaisin talossa kokoontuu nuoria, jotka ovat löytäneet Annankatu 6:sta omalla tahdilla käyvän foorumin itsensä tutkimiseen. Annankatu 6:ssa eri ihmisiä autetaan eri tavoin, ja ovet pysyvät auki uusille ideoille.

Vuotuista toimintaa on runsaasti ja osa tapahtumista on saavuttanut perinteitä jokavuotisena traditiona. Noita Nytenenän taikatalosta on muodostunut pääsiäisen kestosuosikki lasten keskuudessa. Vappulounas on kerännyt ihmisiä Annankadulle jo monien vuosien ajan, ja Vihanpidot on ollut osana Ilon ja valon satakuntalaista taiteen viikkoa. Myös SuomiAreenan paneelikeskustelu on vakiintumassa ohjelmistoon. Vakiintuneiden teatteriryhmien esitysten lisäksi Annankadulla järjestetään lukuisia konsertti- ja rave-iltoja. Siellä toimii Aulakahvilan näyttelytila ja keittiön raaka-aineista osa tulee Anniksen omalta puutarhapalstalta.
kuva
kuva