kuva


Satakunnan Museo näkyy monin tavoin myös verkossa. Tälle sivulle on koottu museon verkkonäyttelyt ja muut nettisisällöt. Antoisia hetkiä paikallishistorian parissa!


Museon kokoelmat verkossa

Museon kiehtova Jusélius-kokoelma on selattavissa verkossa Finna-palvelussa. Kokoelmaan kuuluu vuorineuvos F.A. Juséliuksen (1855-1930) kodin esineistöä, esimerkiksi mausoleumistaan tunnetulle Sigrid-tyttärelle (1887-1898) kuuluneita leikkikaluja.
Aikamatka Satakunnassa

Mitä jos kiertäisit kaikki Satakunnan museot? Tiedot niistä ja muista kulttuurihistoriallisista kohteista on koottu yhdelle sivustolle, josta löytyy myös ajankohtaisia tapahtumia ja vinkkejä teemakierroksiksi.


Kerro museolle

Kerro museolle -sivusto on Satakunnan Museon oma muistojenkeruutyökalu. Sivustolla kerätään yleisöltä muistoja eri aiheista, ja ne taltioidaan museoon tuleville sukupolville. Käy antamassa oma panoksesi kulttuuriperinnön tallentamiseen!Porin Matin kunnostus

Kuvakertomus Porin Matti -lämmitysuunin saattamisesta käyttökuntoon.

Porin puuvillatehtaan painokankaita

Vuoden 2008 Raitoja, kukkia ja geometriaa -näyttelyyn liittynyt sivusto esittelee Porin Puuvillan painokangassuunnitteluateljeen historiaa ja tehtaan painokangassuunnittelijoina 20 vuotta toimineiden Raili ja Juhani Konttisen suunnittelemia kankaita. Monien kuosien näytekappaleita säilytetään Satakunnan Museon kokoelmissa.Jazzin kaikuja Porissa

Pori Jazzin entisiä ja nykyisiä keikkapaikkoja esittelevän mobiilisovelluksen avulla voi etsiä paikkoja kartalta ja kuunnella ihmisten niistä kertomia muistoja.

Puukaupungin tarina

Puukaupungin tarina toteutettiin aikanaan kuudessa aikatasossa osaksi museon pysyvää näyttelyä. Nyt sen keskeiset vuodet on tuotu helpommin saavutettavaan muotoon Internetin kautta katseltavaksi. Nettisivusto koostuu neljästä aikatasosta ja neljästä eri-ikäisestä Porin kartasta. Paikkatietotekniikkaa, kuvia ja tekstejä yhdistämällä on liitetty kunakin aikana Porissa olleita rakennuksia Satakunnan Museon aikalaiskuvina. Lähde tutustumismatkalle karttapolulle Porin puukaupunkivaiheisiin!Hotelli Otavan vaiheita

Perinteikäs hotelli Otava kunnostettiin vuosituhannen alussa. Hankkeen yhteydessä koottiin tietoa Otavan vaiheista myös verkkoon. Tutustu materiaaliin täällä!Paperitehtaalaisen muistoja

Olavi Virtanen on kuvitteellinen henkilö, jonka avulla luodaan katsaus Rosenlewin paperitehtaalaisen elämän eri vaiheisiin.
Varo vaaraa!

Tässä verkkonäyttelyssä voit tutustua työntekijöiden turvallisuusvalistuksessa eri aikoina käytettyihin julisteisiin ja kuviin.


Teollisuustyön jäljillä


Teollisuustyön jäljillä -verkkosivusto esittelee porilaista teollisuushistoriaa. Sivusto kertoo teollistumisen vaiheista unohtamatta niiden aiheuttamia mullistuksia ihmisten arkeen ja koko yhteiskuntaan.

Esille tuodaan porilaisen teollisuuden tarina 1500-1700-luvun pienistä tehtaista 1950-luvun sotakorvausteollisuuteen asti. Materiaali on suunniteltu ensisijaisesti yläkoululaisten ja lukioikäisten historianopetuksen tueksi, mutta johdattaa kaikki kiinnostuneet teollisuustyön jäljille!


Kadunnimet - kaupungin muisti


Kadunnimet ovat meille usein niin tuttuja ja jokapäiväisiä, ettei juurikaan tule ajatelleeksi, miksi kadulla on tämä nimi ja mitä se merkitsee. Näihin kysymyksiin yrittää näyttely Kadunnimet - kaupungin muisti vastata. Se kertoo Porin kaupungin keskustan, I-VI kaupunginosan, kadunnimien historiasta.

Näyttely keskittyy nimenomaan nykyisten katujen nimihistoriaan 1800-luvun alkupuolelta lähtien, mutta sivuaa myös kaupungin 1600- ja 1700- lukujen kadunnimien vaiheita. Lähdemateriaalina näyttelyssä on käytetty Poria kuvaavia karttoja, kirjallisuutta sekä arkistoaineistoa, mm. Porin kaupunginvaltuuston ja kadunnimitoimikunnan pöytäkirjoja. Näyttely ei ole perusteellinen selvitys kaupungin eikä edes sen keskustan kadunnimistön historiasta, vaan pyrkii valaisemaan joitakin Porin kadunnimistölle omaleimaisia piirteitä.Rosenlew-museon urheiluaiheinen lehtileikearkisto

Rosenlew-yhtiö julkaisi vuodesta 1941 lähtien henkilöstölehteä nimeltä Työ ja Toimi. Näille sivuille on koottu Rosenlewin Urheilijat -38:a koskevia artikkeleita
Suomi syö ja juo

Erityisesti sosiaalisessa mediassa ihastuttava, 13 museon yhteinen Suomi syö ja juo -hanke esittelee suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria museoiden näkökulmasta. Hankkeen sivuilta löytyy mm. ruoka-aiheisia valokuvia vapaaseen käyttöön sekä yhdessä Satokausikalenterin kanssa julkaistava Ruokavuosi juhlien -blogi.Porilaista teatteria 140 vuotta


Opiskelijavoimin toteutettu verkkonäyttely tarjoaa kurkistuksen Porin teatterihistoriaan.

Näyttelyä voi käyttää myös kouluopetuksen välineenä. Sivustolta löytyy myös syventävää opetusmateriaalia. Tästä pääset teatterin kummituksen matkaan!
Pori, kesä ja kamera


Verkkonäyttelyssä on julkaistu osa museon Pori, kesä ja kamera -näyttelyyn valokuvista. Voitto Niemelän kuvat vievät matkalle 1960-1970-lukujen kesäiseen Poriin, jossa elettiin voimakasta kasvun aikaa. Kaupunki koki lyhyellä aikavälillä merkittävän muodonmuutoksen.

Verkkonäyttelyn kuvia voi myös kommentoida itse. Museo toivoo yleisön kertovan muistojaan 1960-1970-lukujen Porista. Mitä kuvat tuovat sinun mieleesi?


Kutsumus, kiusaus ja lysti - Naisia Porissa

Näyttely esittelee kymmenkunta porilaista 1800- ja 1900 -luvulla elänyttä naista Hämysilmästä elävän leskeen ja porvarin vaimosta sairaanhoitajattareen. Näyttely pyrkii katsomaan naisten elämää ja arkea Porissa naisten silmin; mitkä olivat heidän elämänsä ehdot ja mahdollisuudet?

Lempi ja Juho 1917-1918

Lähde Lempi Amandan ja Juhon Henrikin mukana Satakuntaan vuosina 1917-1918! Lempi ja Juho -mobiilioppaassa kerrotaan punaisten ja valkoisten yhteenotoista sekä ihmisten arjesta Lempin ja Juhon kautta. Lempi ja Juho kertovat oman tarinansa sisällissodan kuohuissa kuvina, teksteinä ja ääninä. Tarinat perustuvat todellisiin tapahtumiin Satakunnassa.
Suomalainen talvipäivä -näyttely

Helmikuussa 2011 Satakunnan Museo tallensi suomalaista arkea yhdessä 10 muun museon kanssa. Yhden päivän aikana tallennetusta dokumentointiaineistosta koottiin Suomalainen talvipäivä -verkkonäyttely.
Käy kurkkaamassa, mitä tavallisena talvipäivänä tapahtui Porin Sampolassa, helsinkiläisen kansanedustajan kotona tai vaikka oululaisella maitotilalla!

Korsmanin talossa

Korsmanin talossa rouva Kaarina Korsman pyörittää nelihenkisen perheen arkea vuonna 1951. Päiväkirja kertoo viidesosalaisen kotirouvan elämästä aikana, jolloin kahvi oli kortilla ja oli hyvä osata parsia näkymättömästi.