Kirjurinluoto

Etelärantaa vastapäätä keskellä Kokemäenjokea sijaitseva Kirjurinluoto on Porin keskuspuisto. Se on saanut suuren suosion kaikenikäisten ulkoilu- ja virkistyspaikkana. Porin ulkopuolella Kirjurinluoto tunnetaan parhaiten Porin Jazzin kesäisenä suurtapahtumapaikkana.

Vuonna 1573 saari kuului kaupunginnotariukselle palkkaetuina ja sitä kutsuttiin Kylän kriivarinluodoksi eli Kriivarinluodoksi. Myöhemmin nimitys on muuttunut Kirjurinluodoksi, porilaisten "Kirjuriksi". Paikka on kesäinen keidas, porilaisten ja matkailijoiden suosima rentoutumispaikka, jossa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

Kirjurin kartta 2015 (pdf, 0.62 Mt)

Kirjurinluodon alueen vuokrapaikkahakemus

Kirjurinluodon omat sivut

kuva Kirjurin keskusleikkipaikka


Kirjurinluoto on kokonaisuudessaan hoidettua vehmasta puistoa, kukkasineen, pensaineen, koristekasveineen ja käytävineen. Pinta-alaa luodolla on noin 25 ha. Luodon kärjessä olevan suihkulähteen vesi suihkuaa 17 m:n korkeuteen. Kirjurinluodontien vastakkaisella puolella Hanhiluodossa sijaitsee Hanhipuisto - koko perheen näyttelypuisto ja Satakunnan vihertietokeskus sekä kaupungin puutarha.

Kirjuriluodon palvelurakennuksessa on info-piste, wc:t, kahvila ja lastenhoitohuone. Lastenystävä Viksu Mustavaris seikkailee puistossa kesäaikaan päivittäin. Leikkipuistoissa riittää tekemistä niin pienemmille kuin isommillekin. Hiekkarantainen uimaranta houkuttaa uimaan ja kesäravintola tarjoaa purtavaa isompaan ja pienempään nälkään. Konserttipuisto Kirjurinluoto Arenalla pidetään Pori Jazzien Kirjuriluodon konsertit. Alueelta löytyy lisäksi opastettu luontopolku sekä nuotiopaikka.