Tietoa luistelukenttien kunnossapidosta

Seuraavat seikat vaikuttavat luistelukenttien jäädytykseen ja kunnossapitoon:
1. Ilman lämpötila
2. Ilman kosteus
3. Tuuli
4. Pilvisyys
5. Lumisade tai vesisade

Esimerkiksi -1,5oC asteen pakkasessa, sumuisessa säässä vesi jäätyy erittäin hitaasti. Toisaalta 1oC asteen lämpötilassa, kun taivas on kirkas ja lisäksi käy pieni kylmä tuulen vire (=vähäinen kosteus) jäätyminen voi tapahtua nopeastikin.
Oikein kylmässä säässä (esim. noin -13 astetta ja enemmän) jäätyminen voi olla liiankin nopeaa ja sen vuoksi jää saattaa alkaa halkeilemaan/lohkeilemaan.
Haasteita voi tuoda myös runsas räntäsade, varsinkin jos sitä seuraa nopea pakastuminen. Tällöin jääkentän pinta jäätyy rosoiseksi, siitä seuraa usein paljon työtä.
Lumisateella ei jäädytystä voi suorittaa. Runsaalla lumisateella (harvinaista) aurausta ei suoriteta ennen kuin sateen tauottua.
Edellä mainittujen seikkojen lisäksi varsinkin ensimmäisiin jäädytyksiin vaikuttaa oleellisesti kentän pohjan tasaisuus ja se miten hyvin kentän pintakerros on jäätynyt.
Porissa on isoja eroja talvisin lämpötiloissa, varsinkin kun liikutaan nollan tuntumassa olevissa keleissä. Ei ole mitenkään tavatonta, että Meri-Porin alueella ulkolämpötilan mittari näyttää +2, Vähäraumalla +1, Ruosniemessä -2, Ahlaisissa -2, Noormarkussa -4, Laviassa -5. Tämä selittää sitä, miksi kaupungin jääkentät eivät kaikki tule yhtä nopeasti käyttökuntoon ja myös sitä miksi Laviassa ja Noormarkussa luistelukauden pituus voi olla 10-12 viikkoa ja kaupungin keskustan kentillä useita viikkoja vähemmän.

Asiasanat: avojää, kaukalo, luistelu