Puutarhan hoitaja kierrättää jätteitä

Puutarhan hoitaminen on jätteiden kierrättämistä. Laita jätteet kiertoon omalla kotipihalla hakettamalla ja kompostoimalla. Näin toimien säästää paitsi luontoa, myös puutarhurin kukkaroa, kun jätteen kuljetuskustannukset ja jätemaksut pienenevät. Palkaksi ahkera kompostin kääntäjä saa ravinnerikasta multaa, jolla oma piha kukoistaa.

Millaista kompostoitavaa puutarhassa syntyy?

  • kukkien nypityt terälehdet
  • harvennetut perennat
  • kuolleet kasvit
  • rikkaruohot
  • kasvimaan naatit
  • ylipitkä ruohonleikkusilppu
  • ruukkuistutusten kasvit
  • leikatut pensasaidat
  • puista karsitut oksat


Kaiken yllä mainitun voit kompostoida! Tai voit tilata jätteenkuljetusyritykseltä oman puutarhajäteastian kotipihaan. Puutarhajäteastiasta jätteet kuljetetaan kompostoitavaksi.

Perusta puutarhajätteelle komposti

Puutarhajätettä saa kompostoida avonaisessa kehikossa, kasassa tai suljetussa kompostorissa. Avonaiseen kompostiin ei saa laittaa ruokajätettä, kuten puutarhan ylijäämäomenia, koska se houkuttelee eläimiä ruokailemaan.

Pirkanmaan Jätehuollon video puutarhajätteen kompostoinnista opastaa miten esimerkiksi syksyllä saadaan haravointijätteet ja puista putoavat risut yhdessä kompostoitua tehokkaasti.

Puutarhajätteen vieminen luontoon on kielletty

Yleiset alueet, puistot ja metsät eivät ole puutarhajätteen eli risujen, oksien ja haravointijätteen läjitysalueita. Puutarhajätteen kasaaminen luontoon on roskaamista, jonka jätelaki kieltää. Roskaaja on vastuussa sotkemansa alueen puhdistamisesta.

Suuri määrä epämääräisesti kasattua puutarhajätettä ei maadu viheralueilla tarpeeksi nopeasti. Jätekasat rumentavat alueita ja alentavat siten niiden virkistysarvoa. Puutarhajäte myös lisää ravinteita ja esimerkiksi puistometsäluonnossa rehevöittää metsän kasvillisuuspohjaa ja muuttaa siten luonnon omia kasvuolosuhteita. Puutarhajätteen seassa kulkeutuvat puutarhakasvien siemenet, juurakot, juurenkappaleet ja varret jatkavat elämäänsä ja pystyvät leviämään uusille kasvupaikoille.

kuva Puutarhajätteelle sopivia kompostoreita on monenlaisia. Yksinkertaisimmillaan puutarhajätettä voi kompostoida kasassa, mutta siistimpää on käyttää kehikkoa, joka estää jätteen leviämisen. Kansi nopeuttaa puutarhajätteen kompostoitumista, koska kosteus ja lämpö pysyvät tasaisina kompostorin sisäpuolella.
Asiasanat: biojäte, kompostointi
kuva Voit tulostaa Kompostointioppaan itse tai pyytää jäteneuvojia lähettämään oppaan postitse.

Liikaa omenia?

Vie omenia tuliaisiksi kyläreissuille. Kutsu naapurit, työkaverit ja tuttavat poimimaan omenia, ennen kuin omenista tulee jätettä.Jäteomenia?

Jos omenat eivät kelpaa syötäviksi, niissä on tauteja tai matoja, käsissä on tilaa vievä jäteongelma. Taudittomat ylikypsät omenat voit kompostoida kannellisessa puutarhajätekompostorissa tai peitetyssä aumassa. Jos omenoissa on kuitenkin jokin kasvitauti, hävitä ne sekajätteen mukana.