Vaatteet ja muut tekstiilit

Vaatekomeron säännöllinen suursiivous helpottaa vaatehuoltoa. Komeroon säilötyt käyttämättömät vaatteet eivät ilahduta ketään, joten laita ripeästi kiertoon hyväkuntoinen ja toimiva.

Laita kiertoon vain puhdas, ehjä ja vuodenaikaan sopiva vaate:

  • varaa paikka itsepalvelukirpputorilta ja hinnoittele vaatteet kirpputorin pitäjän ohjeiden mukaan
  • kokeile myydä vaatteita sosiaalisen median myyntiringeissä tai ilmoita ilmaiseksi sivustoilla
  • lahjoita vaatteet suljetussa pussissa hyväntekeväisyysjärjestöille suoraan toimipisteisiin tai hyötyjätepisteillä oleviin vaatekeräyslaatikoihin


Tarkasta vaatteet perusteellisesti läpi. Lumput eivät käy kaupaksi kirpputorilla ja niiden käsittely aiheuttaa turhaa työtä järjestöjen työntekijöille ja vapaaehtoisille.

kuva

Uutta käyttöä lumpuille

Jos vaatteet, lakanat ja verhot ovat tulleet käyttöikänsä päähän, ovat kuluneet puhki ja menettäneet kaiken värinsä, keksi materiaalille uutta käyttöä. Koko kangas ei välttämättä ole menettänyt käytettävyyttään, ja voit ottaa talteen nappeja, vetoketjuja, solkia ja koristeita.

  • laatukankaista voi leikata tilkkuja ja hyödyntää käsitöihin
  • puuvillaiset kankaat sopivat palasiksi leikeltyinä siivousräteiksi
  • leikkaa erikokoisia rättejä likaisiin töihin autotallissa
  • lahjoita remontin tekijälle vanhat lakanat lattian suojaamista varten
  • ompele tukevista kankaista kestokasseja ruokakauppareissuille

kuva Kierrätettyjä farkkuja: käyttö jatkuu hameena. Vanhoista farkuista voi tehdä mm. pannulappuja, verhoja, tyynyjä, ja kasseja.

Luovuta jätteeksi

Kerros- ja rivitalojen asukkaat saavat laittaa rikkinäiset, kuluneet ja likaiset vaatteet, liinavaatteet ja matot oman taloyhtiön energiajäteastiaan (ei PVC:tä sisältäviä muovimattoja tai käytävämattoja, joissa on kuminen pohja). Isot määrät on kuljetettava itse energiajätteen vastaanottajalle, joka perii hinnastonsa mukaisen maksun.

Pientalojen asukkaat voivat laittaa kaiken vaate- ja tekstiilijätteen omaan sekajäteastiaansa. Sekajätteen joukkoon kuuluvat myös kaikki kengät, tekniset sadetta ja tuulta pitävät kuorivaatteet, sadetakit ja nahkatuotteet.