Seniorit

Museosta virtaa varttuneille

Satakunnan Museo kannustaa aikuisia ja senioreita nauttimaan museotarjonnasta elinikäisen oppimisen hengessä. Museoon voit tulla yksin tai kaverin kanssa, kiertelemään omaan tahtiin, opastetulle kierrokselle, luennolle, työpajaan tai vaikkapa piipahtamaan kahvilla ja museokaupassa ostoksilla - mahdollisuuksia on monia!

Satakunnan Museossa, Luontotalo Arkissa, Rosenlew-museossa sekä Rakennuskulttuuritalo Toivossa ja Korsmanin talossa onkin järjestetty jo useita vuosia seniori-iltapäiviä, joiden tarkoituksena on tarjota päiväsaikaan vapaana oleville ihmisille – ei pelkästään vain senioreille – mukavia kulttuurielämyksiä. Iltapäiväohjelmaa järjestetään suunnilleen kerran kuukaudessa, mutta kesällä pidetään muutaman kuukauden tauko. Iltapäivien aikana tutustutaan museoiden näyttelyihin ja paikalliseen historiaan monipuolisesti. Ohjelman lomassa myös rupatellaan ja kahvitellaan aiheeseen sopivalla teemalla.

Seniori-iltapäivät ovat maksuttomia, mutta kahvitarjoilusta perimme pienen 2 euron maksun.

Tutustu alla olevaan ohjelmaan ja tule viettämään kanssamme mukavaa iltapäivää!

Sivun alalaidasta löytyy tietoa myös lainattavista senioribokseista, joita voi käyttää vanhainkodeissa ja palvelutaloissa asuvien seniorien kanssa vaikkapa muistelutuokioissa.

Tutustua kannattaa myös museon muuhun ohjelmatarjontaan, kuten luentosarjoihin, kaupunkiopastuksiin ja moniin muihin tapahtumiin. Linkkilista löytyy nettisivujen vasemmasta reunasta.

Seniori-iltapäiviä koskevat tiedustelut:
Museolehtori Carita Tulkki
p. 044 701 1054, carita.tulkki(a)pori.fi

Talven, kevään ja kesän 2018 senioritapahtumat

Kirjavinkkari 1950-luvulta

kuva
Tiistai 16.1. klo 14-16 Rosenlew-museo (Kuninkaanlahdenkatu 14)

Kirjavinkkari Arja Palonen tuo muistoja 1950-luvulta koululauluista Olavi Virtaan, maustettuna parilla murhalla. Eikä kannata unohtaa valokuvan merkitystä muistojen herättäjänä.


Missä Porissa kasvaa schalininkirsikoita?

Tiistai 6.2. klo 14-16 Luontotalo Arkki (Pohjoispuisto 7)

Tiedätkö missä Porin puistoissa kasvaa jalopähkinäpuita, euroopanvalkopyökkiä, punatammia, sitruunapihlajia, schalininkirsikoita, kirjovaahtera ja muita erikoisempia puita? Satakunnan Vihertietokeskuksen hortonomi Arja Korpela kertoo Porin puistoihin istutetuista puuerikoisuuksista ja niiden menestymisestä.
Elon merkkejä – teemaopastuksia uudessa perusnäyttelyssä

kuva Postiauto 1940-luvulta.

Perjantai 23.3. klo 13-15 Satakunnan Museo (Hallituskatu 11)

Satakunnan Museon perusnäyttely Elon merkkejä avautuu maaliskuun alussa ja maaliskuun loppupuolella vietetään seniorien kulttuuriviikkoa, jolloin museossa järjestetään teemaopastuksia. Perusnäyttely kertoo Porin ja Satakunnan historiasta monesta vinkkelistä, muun muassa ruuasta, asumisesta ja lasten leluista vuosisatojen aikana.

Opastukset alkavat porrastetusti klo 13, 13.30 ja klo 14. Opastuksen kesto on noin 45-60 minuuttia.

1960-1970-luvun Pori Voitto Niemelän kameranlinssin läpi

kuva Liikekulman sisäpiha Gallen-Kallelankadulta kuvattuna v. 1968. Kuva Voitto Niemelä.

Tiistai 17.4. klo 14-16 Satakunnan Museo (Hallituskatu 11)

Satakunnan Museo aloitti Porin kaupungin vanhan ja jonkin verran myös uuden rakennuskannan systemaattisen valokuvauksen vuonna 1965. Vuosina 1966-1972 kaupunkikuvauksesta vastasi kuvaamataidonopettaja Voitto Niemelä. Niemelän kuvaamana museon kokoelmiin kertyi noin 11 580 mustavalkokuvaa ja 774 väridiaa. Seniori-iltapäivän aikana ehditään katsoa muutama kymmenen kuvaa ja muistella kaupunkia, joka eli 1960-1970-luvuilla voimakasta nousukautta.

Satakunnan Museon uudessa perusnäyttelyssä Elon merkkejä voi katsella Voitto Niemelän kuvia suurelta kuvanäytöltä, jossa pöyrii taukoamatta 170 kuvan sarja Porista. Samoja kuvia voi selata myös omaan tahtiin yhdellä yleisökoneella.Opastettu kierros Sodan värit -näyttelyssä

kuva SA-Kuva.

Tiistai 15.5. klo 14-16 Rosenlew-museo (Kuninkaanlahdenkatu 14)

Näyttelyssä nähdään harvinaisia värivalokuvia jatkosodan ajalta. Aidoista värivalokuvista tehdyt suurennokset esittelevät vaikuttavalla tavalla sotavuosien elämän kirjoa niin rintamalla kuin rintaman takanakin. Näyttely pohjautuu Mikko Pekarin ja Kalevi Keskisen vuonna 2000 ilmestyneeseen samanimiseen kirjaan.

Förskottijuhannus

kuva

Keskiviikko 20.6. klo 11-14 Rakennuskulttuuritalo Toivo (Varvinkatu 19)

Juhannuksen alla vietetään Toivon pihassa jo perinteeksi muodostunutta förskottijuhannusta. Tarjolla on vihdantekoa, tuoretta pannukaffeeta, pannaria ja kesäistä haitarimusiikkia. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Vapaaehtoistoiminnan keskus Liisan kanssa.


Lainaa seniorien kulttuuriboksi

kuva
Porin kaupungin seniorityöryhmä on koonnut neljä kulttuuriboksia, jotka tarjoavat sisältönsä puolesta yhdessäolon ja tekemisen virikkeitä esimerkiksi vanhainkodeissa, päiväkeskuksissa, sairaaloissa ja kerhotaloissa kokoontuville toimintaryhmille.

Tämän lisäksi Rakennuskulttuuritalo Toivo on koonnut oman lainattavan Muistipakkinsa.

Lue bokseista lisää tästä linkistö ja lainaa käyttöön!


Tietoa Satakunnan Museon saavutettavuudesta

Satakunnan Museon pohjakartat